Country Life Droždie lahôdkové 150 g
Lahôdkové droždie sa vyrába na substráte bohatom na cukry - môže to byť napríklad melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae sa nechajú niekoľko dní premnožiť. Potom sa zmes suší do podoby jemných vločiek a pri sušení zľahka ohrieva na teplotu mierne prevyšujúcej 40 ° C, aby sa droždie deaktivovalo.
Tipy na použitie:
fašírky: pridajte 2 lyžice (alebo viac, podľa chuti) k svojmu obľúbenému receptu
smotanové omáčky
rizota
šaláty
dusená zelenina
strukoviny jedla
na chleba natretý maslom alebo tvarohom
Niekto droždie vyraďuje z jedálnička kvôli obsahu glutamanu sodného. Ako to s ním naozaj je?
glutamát sa bežne vyskytuje v ľudskom tele a je mimo iného dôležitý pre správne fungovanie mozgu
ide o kyselinu glutamovú, jednu z bežných aminokyselín, ktorú nájdete vo všetkých bielkovinách
bielkoviny v obilninách obsahujú okolo 40% kyseliny glutámovej
ak je kyselina glutámová viazaná v bielkovine, chuťovo sa nijako neprejavuje, nemôžeme ju cítiť
chuťové vnemy vyvolá len vtedy, keď je kyselina glutámová voľná, teda uvoľnená z bielkoviny
voľnú kyselinu glutamovú nájdete napr .:
- vo zrelých paradajkách
- vo zrejúcich potravinách ako je parmezán
- vo fermentovaných potravinách - tempeh, miso pasta, shoyu, tamari
- v bielkovinových hydrolyzátoch - napr. Pri príprave drožďového extraktu, v biobujonech
- v izolovanom glutamanu - vyrába sa vo forme soli kyseliny glutámovej, teda ako glutamát sodný, vzniká zložitými procesmi fermentáciou z kukurice, repy a pod., Ide o biely prášok využívaný ako intenzívna zvýrazňovač chuti
pre organizmus nie je dôležité, či sa do tela dostane kyselina glutámová viazaná v bielkovine alebo voľná
dôležité je neprijímať izolovaný glutamát (glutamát sodný), ktorý je oddelený od ostatných zložiek, s ktorými sa v bielkovinách bežne vyskytuje
PRIDANÝ glutaman sodný JE V biopotravinách PRÍSNE ZAKÁZANÝ
Zloženie: Sušené kvasnice. Môže obsahovať stopy lepku.
Skladujte pri teplote do 20 ° C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70%.
Výborný pomocník v kuchyni - ochutí a zvýrazní chuť jedla. Jedná sa o prirodzene bezlepkovú potravinu pripomínajúcu chuťou i vôňou parmezánu. Lahôdkové droždie je deaktivované - nedá sa teda použiť na kysnutie. Výborne ale dochuťí nátierky, omáčky, rizota, pesta ...